Over mij

Esther-Marieke

Mijn naam is Esther-Marieke Dekens. Ik ben 52 jaar, moeder van 2 kinderen van 24 en 22 jaar oud. Ik heb een fijne relatie met Jan-Frederik. Ik was 32 jaar toen ik er achter kwam dat ik hoogbegaafd was. Dat zette mijn wereld even helemaal op zijn kop. Na het ontdekken ervan kon ik ineens begrijpen waarom ik de wereld zo anders zag, voor mijn gevoel beter begreep waar het in de wereld om draaide, ik mij vroeger op school helemaal niet op mijn plek voelde en ik een hang naar het zelfstandig ondernemerschap had. Mijn hele leven moest ik vanuit een ander perspectief bekijken.

Transformatie en zingeving

Mijn leven lang al ben ik aan het zoeken naar zingeving en ontwikkeling, een grote transformatie in de afgelopen 15 jaar met een Dark Night of the Soul in 2012. Het doorstaan en doorleven van vele processen hebben van mij een heel ander mens gemaakt dan wie ik tot mijn 32e geworden was.

Wij kennen ze niet meer, maar vroeger waren er dorpsoudsten, Elders, medicijnvrouwen, kruidenvrouwen, vrouwen met een innerlijke wijsheid waarbij je graag te rade ging. Als ze nog zouden bestaan zou ik er één behoren te zijn, krijg ik te horen. Een vrouw die met haar betrokkenheid, wijsheid, warmte en liefde een ander steunt en begeleidt tijdens processen van transformatie. Voor mij is het leven een ervaring van de Spirit en wordt alles wat je meemaakt in het licht daarvan gezien. Alles is echt en alles mag bestaan, niets wordt buitengesloten.

Energetische verbindingen en the Dark Night of the Soul

Ik heb ervaring met energetische verbindingen tussen Soulmates, heb aan den lijve ondervonden dat ze bestaan en welke intense uitwerking deze verbindingen op je leven kunnen hebben. Ook heb ik zelf, beginnend in 2012, het intense opschoningsproces van de Spirit doorgemaakt door heftige confrontatie met angst, verdriet en pijn, opgeslagen gedurende vele levens. The Dark Night of the Soul ofwel de Nacht van de Ziel is een heel diepgaand en transformerend proces waarin je in korte tijd geconfronteerd wordt met al je angsten, pijn en verdriet die je opgeslagen hebt door al je levens heen.

http://kram666.deviantart.com/

http://kram666.deviantart.com

Ik ken dus de intense periode die je dan doorstaat en hoe moeilijk het is om hulp en ‘gelijkgestemden’ te vinden.

Mijn eigen weg

Ik zocht mijn eigen weg. Heb in vele korte cursussen en workshops puzzelstukjes gevonden, vele boeken gelezen, maar vooral met veel mensen diepgaande gesprekken gevoerd. Voor veel mensen ging ik veel te ver, ‘je moet niet alles willen weten’, maar toch wist ik dat ik door moest, ik kon niet anders. Het was voor mij de enige weg. Stapje voor stapje kwam ik na 35 jaar van mijn hoofd terug in mijn lichaam. Heel langzaamaan ging ik weer steeds meer voelen. Steeds meer merkte ik dat het leven niet iets was wat je ‘overkwam’ maar iets was wat welbewust plaatsvond, waarin de keuzes maar zeer beperkt waren en waarin je je lessen voor je kreeg of je er nou zin in had of niet…

Mijn verleden

Na de ontdekking van mijn hoogbegaafdheid toen ik 32 jaar oud was, zag de toekomst er ineens totaal anders uit. Maar ook die van mijn kinderen. Omdat mijn dochter op dat moment, 6 jaar oud, volledig vast aan het lopen was op school kon ik niet anders dan mij direct zoveel mogelijk informatie over hoogbegaafdheid eigen maken. Er speelden, privé en zakelijk, zoveel dingen tegelijk dat ik 2 jaar later mijn binnenspeeltuin, waar ik eigenaar van was, heb verkocht om een beetje ruimte te krijgen. Vanaf januari 2004 ben ik een coachingspraktijk gestart en heb ik hoogbegaafde volwassenen geholpen bij het begrijpen van wat hoogbegaafdheid is en welke invloed dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, op hun leven heeft. Zeker de eerste jaren lag mijn open, onafhankelijke blik op wat hoogbegaafdheid was, buiten alle kaders die toen golden. Maar mijn verhaal kwam niet uit mijzelf. Het was mij ingegeven. Het was één van mijn spirituele ervaringen die mij ingaf wat ik over hoogbegaafdheid in de wereld moest zetten. Nu zie ik heel veel mensen doen en denken wat ik toen ter tijd heb neergezet. Het was niet alleen een transformatie in het denken over hoogbegaafden en hoogbegaafdheid maar ik ben ook zelf door een groot transformatieproces gegaan.

Als kind

Als kind was ik speels, vrolijk, nieuwsgierig, altijd aan het zingen en het dansen en speelde heel veel buiten. Niet iedereen stelde dat op prijs en zowel thuis als op school werd ik steeds meer onder druk gezet om ‘normaler’ en ‘rustiger’ te zijn. Mijn droom om danseres te worden werd niet gezien. School was iets verplichts, niet echt vervelend maar ook niet leuk. Ik mocht als middenmoter redelijk meedraaien met de klas en speelde dan weer eens met de ‘populairen’ en dan weer eens met de ‘underdog’.
Ik leerde maskers op te zetten in de hoop geaccepteerd te worden in de verschillende groepen en thuis. In de loop van mijn leven ontwikkelde zich door de omstandigheden een heel laag zelfbeeld, was er van mijn zelfvertrouwen weinig meer over en voelde ik mij een grijze muis in een wereld waarin alles groter was dan ik zelf. Ik telde niet mee, was niet zichtbaar, leek niet belangrijk te zijn. Ik zat vast in mijn eigen verhaal.

Waarom begrijpen ze me niet?

Als kleuter vlinderde ik door het leven. Maar daar was op mijn 35e weinig meer van over. Het leven had mij harde omstandigheden gegeven om mij tot het punt te brengen dat ik het gevoel had dat niemand mij begreep en ik me moederziel alleen voelde op deze grote wereld. Ik kon op dat moment niet anders meer dan alle moed bij elkaar rapen en werkelijk gaan zoeken naar een antwoord op de vragen die mijn leven lang al op de achtergrond door mijn hoofd zoemden. Zoeken naar waarom ik in vredesnaam hier was. Waarom ik niet mocht zijn wie ik was en hoe ik moest zijn om er wel bij te mogen horen…. Nadenken hielp mij niet meer, ik kwam er niet uit.

Mijn eerste spirituele ervaring(en)

Mijn eerste ‘echte’ spirituele ervaring in 2002, een zachte, warme mannenstem die mij vertelde dat ik mijn speeltuin mocht verkopen omdat er nog veel meer te leren was, bracht een enorme ommekeer in mijn leven. Ik durfde niemand te vertellen van die stem die tegen mij sprak maar ik deed vol vertrouwen wat er gezegd werd, tegen de weerstand van andere betrokkenen in, en alle stappen die er genomen moesten worden om de speeltuin te verkopen kwamen moeiteloos en in een sneltreinvaart voorbij. Normaal is de verkoop van een bedrijf een karwei van jaren, maar 6 maanden later zat ik verdwaasd in mijn stoel, zonder speeltuin, zonder idee hoe ik verder moest.

Zonder te weten waarom, ging ik af op een hele kleine advertentie van 10 woorden uit de krant waarin een Kinesiologiecursus werd aangeboden. Ik had er nog nooit van gehoord en wist niet waar ik aan begon, ik voelde alleen dat ik er heen moest. Ik vond het doodeng om te gaan. Zoiets had ik nog nooit gedaan. Het was het begin van een reis uit mijn hoofd naar mijn lijf. Ik merkte dat ik mijn lijf al jaren niet meer gevoeld had. Het was een cursus, maar eigenlijk mijn ‘therapie’. Met praten met een psycholoog zou ik er nooit uitgekomen zijn begrijp ik nu. Die kletste ik zo onder tafel en verzon dan mijn eigen vragen wel, die gingen een stuk verder dan die van de hulpverlener was mijn ervaring uit eerdere pogingen.

Na een flink aantal cursussen kinesiologie begon ik mij steeds meer af te vragen hoe het zou zijn om me niet zo ‘vlak’ te voelen. Iedere dag was altijd hetzelfde, niet vervelend maar ook geen hoogtepunten. Alsof ik redelijk murw was maar door mijn positieve instelling niet down of depressief. Dus zocht ik verder en die zoektocht is nooit meer gestopt.
Het eind van een periode waarvan ik achteraf zeg dat ik ‘in winterslaap’ geweest ben. Van mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen was weinig meer over. Hoewel ik van anderen begrepen heb dat ik toch als sterk werd gezien en soms groot doorzettingsvermogen toonde, was er diep van binnen vooral heel veel angst en eenzaamheid.

In de jaren na de ontdekking dat ik hoogbegaafd was, werd ik wakker en is mijn leven drastisch veranderd. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik op dit moment, terwijl mijn leven echt niet alleen maar over rozen gaat, ik gelukkiger ben dan dat ik ooit geweest ben. Ik heb toe durven geven aan mijn ideeën over het leven zoals ze van kinds af aan op de achtergrond aanwezig zijn geweest. Meer en meer durf ik te luisteren naar mijn gevoel, is mijn zelfvertrouwen weer terug op zijn post en sta ik nu zelfbewust in het leven. Veel overtuigingen heb ik leren zien voor wat zij waren: gedachten die ik steeds weer voor mijzelf heb herhaald. En niet meer dan dat.

Academic Counselor en Personal Coach

In 2004 startte ik als eerste Academic Counselor en Coach in Nederland met de specialisatie Hoogbegaafdheid. Naast mij waren er nog een aantal mensen bezig met hoogbegaafdheid binnen de loopbaanbegeleiding of hoogbegaafdheid binnen het onderwijs, maar we waren samen op 2 handen te tellen.

Voor mij is hoogbegaafdheid onlosmakelijk verbonden met de diepere vragen van het leven, als hoogbegaafden stellen wij ze onszelf vrijwel allemaal als kleuter al. Wie ben ik? en Waarom ben ik hier? Waar komen we vandaan? en Waar gaan we naar toe? Ik heb dan ook vanaf het begin af aan geroepen: ‘Hoogbegaafdheid is veel meer dan goed kunnen leren!’ Nu 12 jaar verder zeg ik vooral ‘Hoogbegaafdheid is het hebben van een hoog Bewustzijn’.

Hoogbegaafdheid als fenomeen is niet meer dan een kapstok, kenmerken van een groep mensen die zichzelf makkelijker herkennen als hun kenmerken omschreven staan. Als je weet wat het inhoud, en je maskers hebt afgezet, kun je pas werkelijk gaan leven. Dan heb je ook de kapstok niet meer nodig, want je bent geworden wie je al was voorbij alle aanpassingen: Jezelf.
Ik heb eindelijk voor mijzelf de antwoorden gevonden, al ben ik nog lang niet klaar met zoeken. Niet op grond van wat anderen beweren maar gebaseerd op eigen ervaringen en op het vertrouwen van mijn eigen gevoel heb ik mijn weg gevonden. Uiteraard heb ik heel veel van en via anderen geleerd, maar altijd heb ik het alleen geaccepteerd als ik er 100% zeker van was dat het voor mij goed voelde. Dit heeft geleid tot een spiritueel pad. Een pad waarin het universum en Spirit voor mij een vaststaand feit zijn en ik, met beide benen op de grond, het leven op aarde anders aanschouw en anders beleef.

Wat heb ik gedaan?

Ik ben de oprichter van Mind your Spirit, Mind in Development en Changing the Future.

Ik heb geassisteerd bij een cursusweek Introspectieve Hypnosis door Antonio Sangio en Alba Weinman (2019).

Ik heb een aantal malen de Dag van de Hoogbegaafdheid en de Activiteitendag voor hoogbegaafde kinderen ‘Durf te dromen…, alles kan!!!’ georganiseerd. Ik heb lezingen en workshops over hoogbegaafdheid gegeven. Ook ben ik initiatiefnemer van de oprichting (2007) van de hoogbegaafdenafdeling ‘Opus’ van het Olympus College te Arnhem in samenwerking met de Roeper School te Detroit, Michigan, een school met meer dan 60 jaar ervaring met onderwijs aan hoogbegaafden. Opus bestaat nog steeds.

Coach voor hoogbegaafde volwassenen, Mind in Development

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid, opgeleid tot Academic Counselor en Coach en startte in 2004 als één van de eerste in Nederland een counseling- en coachingspraktijk op met als specialisatie hoogbegaafde volwassenen genaamd Mind in Development. Als eerste in Nederland vulde ik mijn website vol met informatie voor hoogbegaafde volwassenen en waar die in hun ontdekkingstocht tegenaan liepen.

Wat doe ik nu?

Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding van hoogbegaafde volwassenen die echt op zoek zijn naar wie ze nou werkelijk zijn en begrijpen dat dat niet altijd makkelijk is en doorzettingsvermogen vraagt. Die de wil hebben hun kern te vinden, in een transformatieproces zitten of dat aan willen gaan en bereid zijn moeilijke vragen niet uit de weg te gaan. De vragen: ‘Wie ben jij?’ en ‘Wie wil jij zijn?’ vormen de kern van mijn werk. Hiervoor gebruik ik onder andere ook hypnose sessies.

Ik ben gespecialiseerd in het doen van ‘schaduwwerk’ naar het werk van Debbie Ford, het bekijken van al je belemmerende overtuigingen en blinde vlekken om ze op te laten lossen, en The Art of Allowing, het ‘ interne werk’ dat moet gebeuren voor je je eigen leven kunt creëren. Ook heb ik heel veel geleerd van Dr. Wayne Dyer, Deepak Chopra, Lee Harris, Gary Zukav, Bashar, Kryon en vele andere inspiratiebronnen. Daarnaast maak ik graag gebruik van de wijsheid uit de Maya-astrologie, De Tzolkin. Zij gaat vooral over de thema’s in je leven, je levensdoelen, je schaduwkanten en je natuurlijke kwaliteiten. Tijdens de gesprekken gaan we op zoek naar jouw gave, welk element is jouw sterkste punt maar tegelijk ook je zwakste? Omdat je daar het hardst in geraakt kunt worden. Mijn gave blijkt mijn inlevingsvermogen te zijn. Als je je gave weet dan kun je die op allerlei positieve manieren voor jezelf gaan inzetten.

Tijdens mijn gesprekken, of los daarvan, kan ik ook ‘healingen’ geven. Tijdens het gesprek, vanuit mijn eigen stoel, stuur ik je energie die helpt om je belemmeringen te zien en los te laten. Meestal merk je het pas achteraf. We kunnen ook heel bewust een deel van je lichaam aanspreken of het aangeven iets los te laten dat er aan toe is losgelaten te worden. Dat gaat meestal meer met directe aanraking. Aan het eind van een gesprek kan ik je nog even een portie energie mee naar huis geven, als je dat wilt.

Dienstverlenend en probleemoplossend werken, heb ik mijn hele leven met veel plezier gedaan. Eerst als uitkeringsdeskundige daarna als zelfstandig onderneemster, counselor en personal coach. Ik heb naast mijn praktijk altijd gewerkt, vooral in de horeca en als servicedeskmedewerker bij software bedrijven omdat ik daar mijn Good Hostmanship in kan praktiseren. Voor mij werkt dat heel aardend en geeft mij energie.

Believe nothing, no matter where you read it,

or who has said it, not even if I have said it,

unless it agrees with your own reason

and your own common sense.

Bron: Buddha (and me ;-) )